Nieuws

Sterrenkind

‘Ik zou ook wel zo’n lieve juf als Clara willen hebben,’ zegt Maria.
‘Weet je wat ze vandaag tegen ons zei?’ vraagt Selly.
‘Nee?’
‘Ze noemde ons sterrenkinderen.’
Maria kijkt naar de gele ster op Selly’s jurk. ‘Daarom?’ Ze herinnert zich nog goed hoe boos Selly was toen ze dat ding voor het eerst op moest.
‘Jazeker. En weet je waarom? Volgens juf Clara denken de Duitsers dat ze ons met die ster als slechte mensen kunnen bestempelen. Een gemene pesterij. Maar wij weten wel beter. Wij zijn niet slecht…’

Als er iemand een sterrenkind is, dan Selly Andriesse wel: altijd vrolijk, vol met leven, een echte vriendin. Selly is niet stuk te krijgen.
Toch? 

 

De letterdief: voor iedereen die van letters houdt!

Wie houdt er nou niet van voorlezen?
Fleur in ieder geval wel.
Ze is dol op haar prinsessenboek. Ze kent het uit haar hoofd en merkt meteen dat pap het helemaal verkeerd leest.
Een flauwe grap van hem? Of is er iets anders aan de hand? Dat moet wel, want ook Fleur gaat opeens heel vre md praten. Het lijkt wel of er letters uit hun m nd verdwijnen. Wat g eurt er toch?
Het kleine broertje Skip heeft het allang in de gaten.

Het avontuur met de letterdief is prachtig geïllustreerd door het jonge talent Kayleigh Schaafsma.

 

Lees het Handboek voor bijenfans en word ook bijenfan!

Na bijna vier jaar ondergedompeld te zijn in de fascinerende wereld van de bij, verschijnt eindelijk mijn Handboek voor bijenfans. Ik ben apentrots op dit meest complete kinderboek over wilde bijen en honingbijen dat je ooit gezien hebt, met schitterende tekeningen van natuurillustrator Jasper de Ruiter.

Word ook bijenfan!
De bij is misschien (nog) niet zo populair als een held op voetbalschoenen of een zangeres met een gouden stem. Maar als je haar beter leert kennen, ontdek je dat de bij een absolute kampioen is. Belangrijker dan welk menselijk idool ook. Niets of niemand brengt zo veel leven, kleur en smaak in de wereld als deze kleine krachtpatser.
En dan hebben we het echt niet alleen over die pot met heerlijke honing. Door haar bijzondere samenwerking met de bloemen vormt de bij een onmisbare schakel in al wat leeft. Dit boek neemt je mee in de fascinerende wereld van de bij. Lees het en word ook bijenfan!

Eindelijk weer verkrijgbaar, in een nieuw jasje: Groene stoom

Acht jaar na het verschijnen van de eerste druk is Groene stoomgroenestoom.html (avonturen langs het Duitse lijntje) nog altijd actueel. De belangstelling voor stoomtreinen, het Duitse lijntje en de natuur is onverminderd groot.
De tweede druk is in een compleet nieuw jasje gestoken: een prachtig ander omslag, de teksten zijn opgepoetst en er staan veel meer foto’s in. Het enige deel dat verouderd is geraakt (over Halloween op de spoordijk bij Veghel) is vervangen door een gloednieuw verhaal over de moord op de Veghelse stationschef in 1904. Waargebeurd, zoals de meeste verhalen in Groene stoom.

Vanaf eind september 2017 is het overal te koop voor € 14,95.
Wil je een gesigneerd exemplaar? Stuur dan een e-mail naar info@gerardsonnemans.nl.

Ik ga al jarenlang met klassen en andere groepen op ontdekkingstocht over de restanten van het Duitse lijntje. Wil jij dat ook wel eens beleven? Stuur me dan een e-mail, zodat we een afspraak kunnen maken!

Een tweede leven voor 'Het lot van een geluksvogel

Er staat een mega-herdruk van 'Het lot van een geluksvogel' gepland. Maar liefst 10.000 exemplaren worden gedrukt voor het educatieve programma dat het Landelijk Beraad Stedenbanden Nederland Nicaragua tussen 2017 en 2020 uitvoert. Die boeken worden aangeboden aan de leerlingen in zes steden die een vriendschapsband met een stad in NIcaragua hebben.
En het leuke is: ik mag hun klassen gaan bezoeken met de beleefvoorstelling die ik bij dit boek gemaakt heb. Dat gaan een paar drukke jaren worden!

Kinderen van het Hoge Huys genomineerd

De verhalenbundel Kinderen van het Hoge Huys van de Schrijvers van de Ronde Tafel is genomineerd voor de Thea Beckmanprijs 2016. Het boek is een van de 12 titels op de longlist van deze prijs voor het beste historische jeugdboek. Op 17 september zal de winnaar bekendgemaakt worden tijdens het schrijversweekend op het Archeon in Alphen aan den Rijn.

Twee prachtige verhalenbundels in 2015

In 2015 verschijnen verhalen van me in twee bijzondere bundels.

Kinderen van het Hoge Huys laat zien hoe de kinderen van de beroemde dichter en baljuw P.C. Hooft opgroeiden op het Muiderslot.
Ik schreef niet alleen het openingsverhaal, maar voerde met Agave Kruijssen de redactie en maakte het voorwoord en de registers.

Voor Hollandse Helden schreef ik de levensverhalen van hertog Jan I van Brabant en vliegtuigpionier Anthony Fokker.
Voor dit boek ging hetzelfde schrijversteam en dezelfde tekenaar als voor het succesvolle Grote geschiedenisleesboek aan de slag.

Papillon-leerlingen krijgen (Franse) schrijfles

In mei en juni 2015 ben ik gastdocent in de Papillon-klassen van VKPS.
Ik laat de leerlingen zien waar ik de inspiratie voor mijn boek 'De geest van Beaumont' vandaan heb. In die (Franse) inspiratiebron liggen nog veel meer verhalen te wachten om verteld te worden. Eerst krijgen de leerlingen een stoomcursus Frans en Frankrijk anno 1900 en dan gaan ze zelf aan de slag met het schrijven van een verhaal. Misschien wel net zo spannend als mijn boek...

Februari 2015: Koning Ferdinand

Dit verhaal over de eeuwenoude Boxmeerse traditie is geschreven ter gelegenheid van het 275-jubileum van Vereniging ‘De Metworst’ in 2015.

Dit spannende verhaal vertelt over paardenraces, buitensluiten, een groot doorzettingsvermogen en de jongste winnaar van de Metworst in 1778.

Het is uitgegeven in schriftvorm (32 pagina's dik). Ben je erin geïnteresseerd? Je kunt het voor € 5,- bij mij bestellen.

 

Kom naar de presentatie van 'De geest van Beaumont' op 28 november 2014 in kasteel De Berckt!

Ben je benieuwd of ik het verhaal van Emma en haar geest uit mijn duim gezogen heb of dat het op ware gebeurtenissen gebaseerd is, kom dan op vrijdag 28 november naar kasteel De Berckt in Baarlo. Daar presenteert ik van 19.30 tot 21.00 uur mijn boek in de klokkentoren. ik neem een koffer vol bewijzen van het bestaan van de geest van Beaumont mee. Het belooft een betoverende avond vol verhalen, Franse hapjes en drankjes en kippenvel te worden.

De geest van kasteel De Berckt
De Berckt is een ideale plaats om dit boek ten doop te houden. Er wordt gefluisterd dat het kasteel zijn eigen geest heeft. Zou zij naar de boekpresentatie komen?
In de kelders van De Berckt spookt het trouwens ook regelmatig. Wie stalen zenuwen heeft, mag er na de boekpresentatie een kijkje nemen. Maar wel op eigen risico!

De griezelavond is voor kinderen vanaf 10 jaar.
Het begint om 19.30 uur en is ruim voor middernacht afgelopen.
De toegang is gratis, maar in verband met de voorbereidingen is het fijn als je je van tevoren aanmeldt bij info@gerardsonnemans.nl.

Het adres is: De Berckt 1, 5991 PD Baarlo.

juli 2014: 'De geest van Beaumont' is verschenen!

Trots kan ik melden dat mijn nieuwe boek 'De geest van Beaumont' verschenen is. Jarenlang heb ik er aan gewerkt, totdat het helemaal naar mijn zin was.

Het is een compleet ander boek dan je van me gewend bent. Een vakantieboek? Een griezelboek? Of toch weer een geschiedenisboek? Lees het maar, dan kom je er vanzelf achter...

Kun je niet wachten om meer te weten?
Kijk dan op www.degeestvanbeaumont.nl.

12 maart 2014: presentatie van 'Het plaaghuis'

Er was eens…
een straatarme, wanhopige moeder
een gemene heks
een vrolijke tweeling
en een ballenbak…

Op woensdag 12 maart presenteren Leo de Wijs en ik ons nieuwe boek 'Het plaaghuis', een moderne variant op het sprookje van Hans en Grietje.
Om 14.30 uur mogen we inbreken op de vaste kindermiddag van wijkcentrum De Driewiek in Boxmeer om ons feestje te vieren.

Ik ben geadopteerd door boekhandel Van Dinter

Onder het toeziend oog van notaris Teeuwen en fans van alle leeftijden ben ik op vrijdag 11 oktober 2013 officieel geadopteerd door Van Dinter Media, de boekhandel in mijn woonplaats Boxmeer.

Daarmee versterken we onze nauwe samenwerking nog verder. Om met de woorden op de officiële akte te spreken:
Doel van de adoptie is het stimuleren van de alfabetisering en het ontwikkelen van het culturele-, emotionele en intellectuele geestvermogen in Boxmeer en wijde omtrek door de bundeling van creativiteit en ondernemerschap van Van Dinter Media en Gerard Sonnemans.

Spektakel in de Kinderboekenweek 2013

Je kunt me in de eerste helft van oktober in het hele land tegenkomen, van Friesland tot Zuid-Limburg, van Rijswijk en Rotterdam tot in de Achterhoek. Elk optreden is bijzonder, voor mij en mijn publiek, maar sommige dingen springen er dit jaar uit:

Expositie 'Miny zoekt een thuis' in de Nijmeegse Kinderboekwinkel

Van 29 juni tot en met 31 augustus zijn alle illustraties uit het boek 'Miny zoekt een thuis' te bewonderen in de kinderboekwinkel aan de Kannenmarkt in Nijmegen. Niet alleen met je ogen, maar er ligt zelfs één illustratie die je mag voelen en besnuffelen. En dat is een hele belevenis, omdat ze gemaakt zijn op écht perkament! Ze zijn geschilderd door de Ethiopische weesjongen/kunstenaar Mikiyas Sewnet.
En aangezien je toch al naar die winkel toe moet, omdat het dé plek is om je (kinder)boeken te kopen...

´Jelle en de leeuw´ nu ook verkrijgbaar als app in de iBookstore

'Jelle en de leeuw' is nu ook verkrijgbaar als app in de iBookstore! Om zelf (voor) te lezen of te luisteren naar het door mij ingesproken verhaal.
Klik hier voor een directe link.

Toin Duijx schreef over dit boek: 'Een op zich eenvoudig achtervolgingsverhaal, dat start vanuit twee verschillende perspectieven, dat van Jelle en dat van de leeuw. De verhaallijnen vloeien al spoedig in elkaar over. De spanning wordt goed opgebouwd, uitmondend is een mooi slot. ... Tekst en illustraties kennen nu dezelfde spanning en zijn gedoseerd met de nodige humor.' (recensie NBD|Biblion)

Een nieuw, werelds prentenboek: 'Miny zoekt een thuis'

Op 28 februari 2013 presenteer ik mijn nieuwe prentenboek 'Miny zoekt een thuis'. Ik ben erg trots op dit boek, dat gaat over de zoektocht naar een veilig thuis en over het mogen zijn wie je bent: twee basisprincipes waar ieder kind recht op heeft.
De prenten zijn gemaakt door Mikiyas Sewnet, een Ethiopische kunstenaar van 19 jaar. Tien jaar geleden ving het weeshuis van Stichting Lalibela (waar ik voorzitter van ben) hem op, nadat zijn ouders vlak na elkaar aan Aids overleden waren. Wij gaven hem de kans zijn talenten te ontwikkelen en dat heeft geleid tot dit (voorlopige) hoogtepunt in zijn carrière.

Kijk op www.minyzoekteenthuis.nl voor meer informatie, kleurplaten, een leeswijzer en bloopers.

Ga je mee op avontuur met Erik de Viking?

Altijd al eens op rooftocht willen gaan in een echt drakenschip? Dat kan nu! Vanaf 2013 ga ik de scholen, bibliotheken en theaters veroveren met de voorstelling bij mijn nieuwe boek 'Erik de Viking'. Iedereen die durft, mag mee in mijn drakenschip om het avontuur van de jonge verstekeling Erik te beleven. We roeien over de woeste zee, zingen stoere liederen, ontmoeten gevaarlijke zeemonsters en woeste Vikingen, weerstaan zware stormen en beroven een rijke Frankische stad. Met buit en roem beladen keren we weer veilig terug in onze eigen fjord.
Het is totaaltheater waarin jij zelf de hoofdrol speelt.
Klik hier voor meer informatie.

Woensdag 16 oktober 2013, 14 uur: de eerstvolgende openbare voorstelling van Erik de Viking in het Weijertheater in Boxmeer. Entree € 5,-.

Natuurlijk kun je het avontuur van de dappere Erik ook veilig vanuit je bed of op de bank beleven. 'Erik de Viking' (met schitterende illustraties van Peter Paul Rauwerda) is bij elke boekhandel te bestellen.

Herziene herdruk ´Jelle en de leeuw´

Tegelijk met 'Miny zoekt een thuis' en 'Erik de Viking' verschijnt de herdruk van 'Jelle en de leeuw' (in de eerste druk verschenen onder de wat rare titel 'Help, de leeuw zit klem').
In deze herziene druk heeft de tekst een facelift gekregen en komen de vrolijke illustraties door een licht gewijzigd formaat nog beter uit de verf.
Duizenden kinderen hebben al genoten van het avontuur van de uit de dierentuin ontsnapte leeuw, de dappere Jelle en zijn knakworstje. Moeiteloos laten zij zich meevoeren in de gewaagde perspectiefwisselingen.

Blikken op Brabant

De geschiedenislessen op school gaan tegenwoordig over de canon van Nederland (zie www.entoen.nu), maar leraren moeten daarbij ook iets vertellen over de geschiedenis van de eigen streek. Omdat de Brabantse geschiedenis nogal afwijkt van de Nederlandse, bedacht ik samen met Erfgoed Brabant dat er een boek moest komen dat de Brabantse leerkrachten helpt om de algemene en de Brabantse geschiedenis in elkaar te passen.

Het resultaat 'Blikken op Brabant' is een prachtig boek geworden, met verrassende informatie en rijk aan beeldmateriaal. Een must voor iedereen die in de Brabantse (én Nederlandse) geschiedenis geïnteresseerd is!
Verkrijgbaar via www.erfgoedbrabant.nl.

Ontmoet me op de Floriade

Tijdens de Floriade in 2012 ontving ik meer dan tachtig klassen in het Wereldpaviljoen. Ik nam hen mee naar het Nicaragua van mijn boek ´Het lot van een geluksvogel´. Verschillende kinderen ondersteunden mijn verhaal door in de huid te kruipen van de schoenpoetser Sergio, de boerendochter Rosa of andere hoofdrolspelers uit mijn boek. Dat leverde een spectaculair beleeftheater op, waarbij de deelnemers aan de workshops een goed beeld krijgen hoe het is om op te groeien in een arm land.

Daarnaast gaf ik ook enkele workshops in het Inspyrium van het Land van Cuijk op de FLoriade. Daar vertelde ik aan de hand van het boek 'Groene stoom' over de geschiedenis en de natuur in het Land van Cuijk.

Grote expositie rond mijn nieuwste boek: 'Vluchtelingen op de vuist'

Op 23 maart presenteer ik mijn nieuwe boek 'Vluchtelingen op de vuist' tijdens de opening van de tentoonstelling 'Vluchten of Vechten' in Uden.

Het boek gaat over een clubje Belgische vluchtelingen, die tijdens de Eerste Wereldoorlog vier jaar lang in een Vluchtoord bij het Brabantse dorp Uden woonden. In hun land woedt een vreselijke oorlog, maar de vrienden hebben andere zorgen. Een stel Hollandse nieuwelingen in het Vluchtoord lacht hen uit, omdat ze een meisje in hun bende hebben. Ze zinnen op wraak tijdens een voetbalwedstrijd, maar dat loopt uit de hand...

Omdat veel van de kunstwerken van mijn broer Franck ook geïnspireerd zijn door die Eerste Wereldoorlog, hebben we besloten een gezamenlijke expositie samen te stellen. De titel 'Vluchten of Vechten' verwijst naar de twee mogelijkheden waar Belgen uit konden kiezen. Allebei die mogelijkheden komen uitgebreid aan bod in de tentoonstelling.

Meer informatie over de tentoontstelling vind je op de speciale website www.vluchten-of-vechten.nl.
Daar komt ook de webquest op te staan die we voor het onderwijs gaan maken.
Iedereen is uiteraard van harte welkom op de expositie!

'Elke dag feest' verovert België

'Elke dag feest' (het prachtig geïllustreerde leesboekje voor groep 3 over de egels Bep en Bob) is voor de tweede keer herdrukt. Ditmaal voor de Vlaamse boektoppers, een pakket met vijf 'klassieke' boekjes.

Het complete pakket is voor € 17 te bestellen op de website van uitgeverij Van In.

Maar het is ook nog gewoon in zijn originele hardcover te bestellen bij Uitgeverij De Maretak.

Mijn nieuwe boek ´Rugdekking´ kwam toch niet uit de lucht vallen...

Op 18 september presenteerde ik mijn nieuwe boek 'Rugdekking' (11+) bij het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek. Pers en publiek waren massaal afgekomen op mijn presentatie (en natuurlijk ook een beetje op het bevrijdingsfestival dat tegelijkertijd plaatsvond). Extra lokkertje waren de parachutisten die vanuit een originele Dakota uit 1943 met mijn boek in de rugzak naar beneden zouden springen.
Het werd een merkwaardige én gedenkwaardige presentatie. Vlak voor het uur U kregen we bericht dat het weer te slecht was voor de sprong van de parachutisten.
We hebben van de nood een deugd gemaakt: in twee originele jeeps begeleid door een doedelzakspeler arriveerden de aanwezige kwartiermakers van de parachutisten en de winnaars van mijn prijsvraag voor het museum. Daar hebben het boek officieel ten doop gehouden, waarna we een leuk feestje gebouwd hebben.

Tijd en plaats van de presentatie waren niet toevallig. Precies 67 jaar eerder, op diezelfde derde zondag in september 1944 begon operatie Market Garden, waarmee het begin van de bevrijding van ons land werd ingeluid. En dat is precies waar mijn boek over gaat! Het vertelt hoe de paratroopers Pat en George worstelen met de keiharde discipline van het leger, hoe ze hun angsten de baas proberen te blijven, hoe de liefde hun leven in het leger weer wat kleur geeft en hoe ze bereid zijn elkaar in doodsgevaar rugdekking te geven.

Marit van Kerkhof, Teun van Doorn en Frederik Euwens schreven de beste brieven aan Pat en George. Deze kinderen vertelden hoe goed ze het vinden dat de hoofpersonen uit mijn boek en al die duizenden andere militairen hun leven waagden voor de bevrijding van Europa. Als beloning ontvingen zij de eerste exemplaren van het boek en krijgen ze samen met hun klas een rondleiding door het museum van een ervaren museumgids en mijzelf.

En nu zijn jullie aan de beurt! Lezen dat boek, want het is niet alleen heel spannend, maar laat ook zien hoe belangrijk vrijheid, vrede en vriendschap zijn!

Lees de eerste recensie op Leesfeest.nl.

Mijn zomergroet op Leesplein licht een tipje van de sluier voor 2012 op

In mijn bijdrage aan de reeks zomergroeten van het Leesplein krijg je niet alleen een indruk van waar ik mijn vakanties doorbreng, maar licht ik ook al een tip van de sluier op over het spannende boek ´De blauwe vrouw´ dat volgend jaar gaat verschijnen.

'Groene Stoom' mist op een haar na de Brabantse publieksprijs 2011

Op 19 maart werden de winnaars van de Brabantse literatuurprijzen 2011 bekendgemaakt. 'Groene stoom' zat het boek 'Manhatan' van Rob Ruggenberg op de hielen, maar werd dus net niet eerste.
Ik wil iedereen die op mijn boek gestemd heeft hartelijk danken voor hun steun!

Wie schrijft, die blijft

In opdracht van de Stichting Brabantse Bronnen heb ik samen met het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven en Cubiss gewerkt aan de ontwikkeling van het educatieve pakket 'Wie schrijft, die blijft!'
In drie lessen ontdekken leerlingen uit de bovenbouw van de basisschool of de brugklas van het VO op een utidagende manier over het lezen en schrijven in de middeleeuwen. Ze gaan op bezoek in een archief, waar ze middeleeuwse oorkonden en andere oude handschriften te zien krijgen.
De aftrap van het project wordt gevormd door mijn verhaal 'Op papier geschreven en toch niet waar'.
Alle informatie over dit lespakket is te vinden op de website www.donb.nl.
Ik heb het verhaal ingesproken, zodat leerkrachten het in de klas niet zelf hoeven voor te lezen. Klik hier om het te beluisteren (het is een groot bestand, dus het downloaden kan even duren).
Ook heb ik een speciale blog over de overeenkomsten en verschillen tussen schrijven toen en schrijven nu geschreven en ingesproken. Die kun je beluisteren door hier te klikken (ook dit is een groot bestand, dus het downloaden kan even duren).

Jan Lieffering vertelt hoe hij een illustratie maakt

Illustrator Jan Lieffering laat op zijn website zien hoe hij tewerk gaat bij het illustreren van kinderboeken. Als voorbeeld koos hij een pagina uit ´Een olifant voor de keizer´.
Klik hier om zijn uitleg te bekijken.

Let's Hyve!
Om een directer contact met mijn lezers te kunnen onderhouden, heb ik naast deze website een Hyves-pagina geopend. Daar zal ik regelmatig een Blog, foto's en zelfs af en toe een fragment uit de boeken waar ik nog aan werk op zetten.
Voorlopig ziet het er allemaal nog niet zo gelikt uit, maar als ik wat meer vrienden heb en de mogelijkheden van Hyves een beetje onder de knie heb, word ik Gold Member(!), zodat ik mijn pagina helemaal zelf kan inrichten.
Zoek mijn naam vanaf je eigen Hyves-pagina en meld je aan als vriend!

Online boeken kopen én Stichting Lalibela steunen!
Bij de online boekwinkel YouBeDo.com kun je voortaan mijn boeken kopen en tegelijkertijd Stichting Lalibela (waar ik voorzitter van ben) steunen. YouBeDo doneert van elk gekocht boek 10% aan de stichting.
Je betaalt niet meer dan bij andere winkels, omdat we in Nederland een vaste boekenprijs hebben! Koop dus niet alleen mijn boeken bij YouBeDo, maar ook alle andere boeken die je via internet wil aanschaffen!

 

1 oktober verschijnt 'Het lot van een geluksvogel'

Voor dit nieuwe boek reisde ik door het Midden-Amerikaanse land Nicaragua. Daar ontmoette ik veel bijzondere kinderen, die ondanks hun armoede dromen van een mooiere toekomst. Kinderen zoals Rosa, die met haar zieke moeder en hun big (als betaalmiddel) naar de stad reist. Daar slaat ze zich samen met haar losgeslagen neef Sergio door de grootste problemen heen. Uiteindelijk is het lot haar gunstig gezind.

De hele kinderboekenweek stond de bieb van Gennep in het teken van mijn boek, met een schilderijen en foto´s over Nicaragua. Op 13 oktober heb ik nog verteld over ´Het lot van een geluksvogel´ en mijn andere boeken.
Om mee te doen met de kleurwedstrijd ben je te laat, maar je kunt nog wel de kleurplaat downloaden.

Van oude wijven en valse knechten
Ik schreef een spannend verhaal over een valse molenaarsknecht dat gebruikt wordt bij het lespakket over molens van Erfgoed Brabant. Wil je een keer met je klas een echte molen bezoeken, vraag dan ter voorbereiding het lespakket aan op de website van Erfgoed Brabant.

Optreden op het Boemerang kamp
Op 24 augustus was ik te gast op het Boemerang kamp in Groesbeek. Dit kamp is bestemd voor kinderen die anders de hele zomer niet op vakantie zouden kunnen. De Rotary en de scouting van Cuijk leggen zo'n dertig kinderen een week lang in de watten met allerlei (ont)spannende activiteiten.
En ik was dus een van de gasten die daar een bijdrage aan mocht leveren. Ik heb verteld over ridders en treinen en voorgelezen uit 'Het lot van een geluksvogel', mijn nieuwste boek waarvan ik het eerste exemplaar diezelfde ochtend vers van de pers ontvangen had. Een primeur voor de boemerangers dus!

'Dik is dapper' verschijnt

In dit nieuwe, spannende samenleesboek laat Dik zien dat kleine, dikke en slome kinderen soms veel dapperder zijn dan de stoerste jongens met de grootste mond. In zijn eentje vangt Dik een gevaarlijke boef. Vanaf die dag kijkt iedereen tegen hem op en wordt hij niet meer gepest.

Aan de presentatie van dit spannende boek was een kleurwedstrijd verbonden. Meer dan 100 kinderen leverden een kleurplaat in en het was erg moeilijk daar de mooiste uit te kiezen. Toch zijn er drie prijswinnaars uit de bus komen rollen. Bij hen kom ik in de klas optreden:

De kleurwedstrijd is voorbij, maar je kunt de kleurplaat nog wel ophalen. Klik hier om de de kleurplaat te downloaden.

'Vergeten oorlog': een nieuwe verhalenbundel van de Schrijvers van de Ronde Tafel

In oktober 2009 verschijnt de nieuwe bundel van de Schrijvers van de Ronde Tafel: 'Vergeten oorlog´, over de belevenissen van kinderen in de Tweede Wereldoorlog over de hele wereld.
Een van de tien verhalen is mijn 'Tussen twee vuren'. Daarin kun je lezen hoe Hamid in zijn dorpje in Irak midden in de vuurlinie van de gevechten tussen het Irakese en het Britse leger terechtkomt.

Kom naar het Archeon en ontmoet de Schrijvers van de Ronde Tafel

Op zaterdag 19 en zondag 20 september kun je mij en de andere Schrijvers van de Ronde Tafel ontmoeten in het Archeon in Alphen aan de Rijn. Het hele weekend vertellen we over onze boeken en delen we handtekeningen uit. En Daarnaast kun je natuurlijk ook van de prehistorie, de Romeinen en de middeleeuwen beleven in dit geweldige pretpark.
In onze nieuwsbrief lees je hoe je dit weekend met korting het Archeon kunt bezoeken.

Presentatie Groene stoom: 9 mei 2009

Op zaterdag 9 mei 2009 presenteer ik het boek Groene stoom, een boek met acht avonturen die zich afspelen op en rond het Duitse lijntje, de spoorlijn die honderd jaar geleden Boxtel en het Duitse Wesel met elkaar verbond. Vroeger reisden er keizers, tsaren, boeren en arbeiders over het spoor en tegenwoordig is de spoordijk in gebruik als een 'snelweg' voor planten en dieren. De hele geschiedenis van het Duitse lijntje vind je in dit boek, van de bouw van de brug over de Maas tot de wandeltochten die er tegenwoordig over gemaakt worden.
De acht verhalen spelen zich af in Boxtel en Liempde, Schijndel, Veghel, Uden, Mill, Haps, Oeffelt en Gennep, en gaan over treinovervallen, oorlog op het spoor, treinongelukken, griezeltochten en vluchtelingen en keizers die over het spoor reisden.
Op 9 mei worden maar liefst vier plaatsen aangedaan om het boek te presenteren:

De stationschefs van Boxtel, Uden, Haps en Gennep hebben hun uniform nog één keer uit de mottenballen gehaald om bij deze feestelijke presentatie aanwezig te zijn.

Een feestelijke kinderboekenweek

Met vier nieuwe boeken de kinderboekenweek ingaan, is natuurlijk prachtig voor een schrijver. Zeker als er rond die boeken allerlei feestjes gebouwd worden.
Op woensdag 1 oktober startte mijn boekenweek in boekhandel Van Dinter in Boxmeer, waar ik voorlas en signeerde.
Zaterdag 4 oktober presenteerde ik 'De dromen van Mitu' tijdens de landelijke manifestatie van de Ethiopisch-Nederlandse Vriendschapsvereniging in Utrecht.
Op vrijdag 10 oktober vond de officiële presentatie van 'In het hol van de leeuw' plaats in het Liberty Park (het grootste herdenkingsmuseum over de Tweede Wereldoorlog in Nederland). TWeede-Kamerlid Emile Roemer en kinderen van basisschool De Canadas namen de eerste exemplaren van het boek in ontvangst.
Verder bezocht ik ook diverse scholen. Het meest bijzonder was wel mijn optreden voor de klas van Justus, de jongen die zijn naam uitleende voor de hoofdpersoon van 'Een olifant voor de keizer'. Op de foto zie je hem verkleed als keizer Karel de Grote.

Kinderen van de Canadas zingen een lied over het recht om anders te mogen zijn

Vier boeken in één klap!

In september 2008 verschijnen bij Uitgeverij Delubas maar liefst vier boeken in één keer:

1. We gaan niet! is een samenleesboek op het nieuwe AVI M3-niveau. Een deel van de zinnen is voor beginnende lezers, de rest voor gevorderde lezers (in dit geval AVI-E6). Ouders of tutorleerlingen op school kunnen het boek samen met de beginnende lezer beleven. Het is een beproefde manier om het enthousiasme voor het lezen te vergroten.
Het verhaal gaat over Prinses Bes en haar vriendje Bas, die zich in het kippenhok verstoppen, omdat ze niet willen verhuizen.
Het boek is geïllustreerd door Elly Hees.

2. De dromen van Mitu is het tweede samenleesboek dat verschijnt. Dit boek is geschreven op het niveau AVI-M4 en wordt geïllustreerd door Mike Monaghan.
Het gaat over de blinde Mitu en haar broertje Gebre. Ze hebben het zo arm dat ze niet naar school kunnen, maar allerlei werkjes moeten doen. Gelukkig brengt Mitu kleur in het leven met haar dromen en fantasieën. Maar zouden haar dromen ook een keer echt uitkomen?
Ik heb het boek geschreven naar aanleiding van mijn bezoek aan Ethiopië voor het vrijwilligerswerk dat ik doe voor Stichting Lalibela.

Delubas brengt in september twee nieuwe geschiedenisreeksen op de markt, waarvoor ik ook elk een boek geschreven heb:

3. Een olifant van de keizer is een prentenboek voor de middenbouw. Het gaat over de olifant die keizer Karel de Grote cadeau kreeg van Haroen al Rashid, de kalief van Bagdad, en over de kleine Joesoef die samen met zijn ouders als oppasser van de olifant mee komt. Op het kasteel van Nijmegen kijken Justus en Hilde hun ogen uit bij het zien van die vreemde gasten!

4. In het hol van de leeuw verschijnt in de reeks leesboeken voor groep 6-8. Over enkele jaren moeten al de 50 belangrijkste momenten uit de Nederlandse geschiedenis vertegenwoordigd zijn.
Mijn boek speelt zich af op het platteland van Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het beschrijft de bijzondere vriendschap van de 10-jarige 'Hitlerjongen' Wolfgang en de 19-jarige Nederlandse dwangarbeider Pieter in het laatste oorlogsjaar.

Kom met korting naar het Archeon om de nieuwe boeken te bewonderen

De twee geschiedenisboeken worden gepresenteerd op het weekend van de Schrijvers van de Ronde Tafel in het Archeon op 20 en 21 september.

Wil je daar bij zijn? Download dan hier de nieuwsbrief van de Schrijvers van de Ronde Tafel en print de kortingsbon uit. Daarmee krijg je 50% korting op elk tweede toegangskaartje tijdens dit weekend.

Verhalen over een oude en nieuwe verbindingslijn

Zondag 26 augustus vertelde ik in Oeffelt bij de opening van de Groene Maand een verhaal over de aanleg van het zogenaamde Duitse lijntje, een spoorlijn die aan het einde van de 19de eeuw een snelle treinverbinding tussen Berlijn en Engeland mogelijk maakte. Koningen, keizers en tsaren reisden over dit spoor, maar dat is allang verleden tijd. Oorlogen, andere transportmogelijkheden en gebrek aan geld gaven het Duitse lijntje de nekslag. Maar de spoordijk is over grote delen van het traject nog intact en doet tegenwoordig opnieuw dienst als verbindingslijn. Niet meer voor de mens, maar voor plant en dier. Het is namelijk een ecologische verbindingszone geworden; een snelweg voor dieren, waarmee ze van het ene natuurgebied naar het andere kunnen reizen.

Er zijn over dat Duitse lijntje zoveel leuke en spannende verhalen te vertellen, dat ik samen met het IVN Consulentschap Noord-Brabant besloten heb een verhalenbundel te schrijven. Als alles meezit, verschijnt dat boek in het voorjaar van 2009.

Nieuwe verhalenbundel van de Schrijvers van de Ronde Tafel

In de zomer van 2007 verschijnt de verhalenbundel Feniks, een boek van de Schrijvers van de Ronde Tafel voor het geschiedenisonderwijs aan het VMBO. In twintig verhalen worden alle tijdvakken van de geschiedenis op een boeiende manier tot leven geroepen.
De verhalen zijn schitterend geïllustreerd, en voor wie moeite heeft met zelf lezen, is een cd-rom toegevoegd waarop alle verhalen woorden voorgelezen.

Mijn verhaal heet 'De legende van de roversdochter' en speelt zich af in de omgeving van Overasselt in het jaar 727. Het gaat over een roversdochter die genezen wordt door de heilige Willibrord.
Toeval of niet, maar zowel het nieuwe boek Een draak aan een touw als dit verhaal gaat dus over zieke kinderen...

Presentatie van Een draak aan een touw

Op 22 mei 2007 werd het nieuwste boek Een draak aan een touw gepresenteerd in groep 4 van de Sint-Jozefschool in Overloon, samen met de EHBZo-koffer. Na de presentatie ging de hele klas buiten vliegeren, net als Tim en Bart uit het boek. Een van de vliegers raakte verstrikt op het dak van de school. Die zal daar nu wel hangen tot Zwarte Piet hem er in november af komt halen!

Ernstige ziekte van een kind is niet alleen ingrijpend voor het kind zelf, maar ook voor zijn speelkameraadjes. Aan de hand van het voorleesboek Een draak aan een touw kunnen ouders en begeleiders jonge kinderen helpen, wanneer zij geconfronteerd worden met langdurige ziekenhuisopname van een vriendje of vriendinnetje.

Een draak aan een touw is geschreven voor de EHBZo-koffer; een hulpmiddel voor leerkrachten om het onderwijs aan zieke leerlingen en hun klasgenootjes nog beter te organiseren.
Zie voor meer informatie de website ziekmaarnietschoolziek.nl

 

Een nieuwe show bij het nieuwe ridderboek

Het verschijnen van het nieuwe boek Ridders in een notendop is aanleiding om een nieuwe show te ontwikkelen voor bezoeken aan scholen en bibliotheken.

Ik hang een aantal kleurrijke platen met het thema ridderhelden aan de wand. De kinderen mogen platen aanwijzen waar ik iets over vertel. Zo ontstaat er elke keer weer een andere, verrassende les.

Deze nieuwe opzet is al op diverse scholen getest, tot genoegen van de kinderen en mijzelf.

Daarnaast ben ik begonnen een compleet harnas bij elkaar te sparen. De belangrijkste onderdelen zijnal in mijn bezit: het zwaard van Karel de Grote en de maliënkolder van Richard Leeuwenhart!

De winnaars van de kleurwedstrijd zijn bekend: Janneke Peeters uit Heijen, Luuk Janssen uit Vierlingsbeek en Basisschool Het Ogelijn uit Boxmeer kunnen binnenkort een bezoek van mij op school of tijdens hun kinderfeest verwachten.


Begin oktober 2006 verschijnt bij Uitgeverij Van Goor een nieuw ridderboek: Ridders in een notendop.

Het is een informatief boek waarin je alles kunt vinden over ridders:

  • Kon iedereen ridder worden?
  • Hoe werd je tot ridder geslagen?
  • Hoe bouwden ze kastelen?
  • Zagen alle kastelen er hetzelfde uit?
  • Hoe zwaar woog een harnas?
  • Wat waren de spelregels bij riddertoernooien?
  • Hoe ging een belegering in zijn werk?
  • Wie ging er voorop in de strijd bij een veldslag?
  • En natuurlijk staan er ook de heldendaden van veel ridders in beschreven; echte ridders en helden uit de prachtigste ridderverhalen.



 

 

 

 

Vlak voor de kinderboekenweek van 2006 verschijnt mijn eerste prentenboek: Help, de leeuw zit klem.
Jelle krijgt een euro van zijn opa, omdat hij zijn zwemdiploma heeft gehaald. Dat is te weinig voor een bezoek aan de dierentuin, maar genoeg voor een broodje knakworst. Ondertussen is in de dierentuin een leeuw ontsnapt. Hij heeft honger en ruikt de knakworst. De leeuw zet de achtervolging in, maar het worstje weet steeds te ontsnappen. Tot ze in de speeltuin belanden.
Wil je weten hoe het afloopt? Lees dan dit spannende boek!

In de kinderboekenweek van oktober reis ik met de prenten van dit boek in mijn kamishibai-theater langs diverse dierentuinen, bibliotheken, scholen en dergelijke:

  • Zondag 1 oktober, vanaf 14.30 uur: Culturele markt Cuijk, bij de stand van Biblioplus
  • Woensdag 4 oktober om 14.00 uur en 15.30 uur in Zoo Parc, Overloon
  • Zaterdag 7 oktober vanaf 14.00 uur in Boekhandel Van Dinter in Boxmeer
  • Zondag 8 oktober van 12.00 tot 16.00 uur met de tournee van de Beestenboekenbus in Ouwehands Dierenpark, Rhenen
  • Woensdag 11 oktober vanaf 14.00 uur in Dierenpark Wissel, Epe
  • Donderdag 12 oktober vanaf 16.00 uur in de Kinderboekwinkel in Nijmegen

Wil je dat ik ook bij jou op school kom, laat je juf of meester dan contact met mij opnemen.

Zondag 12 maart 2006 kun je me van 12.00 tot 16.00 ontmoeten in de grote tent bij het nationaal kampioenschap Heggenvlechten in Oeffelt (aan de Brabantse Maas).
Ik zit midden tussen de jonge lammetjes en de rietvlechters met mijn Kamishibai-theatertje vol met prachtige prenten van dierenverhalen.

Dinsdag 29 november 2005, 20.00 uur, kun je naar een openbare lezing komen in de bibliotheek van Overloon. Het onderwerp is: de geschiedenis in handen. En dat heb ik die avond ook letterlijk. Niet alleen in de vorm van het nieuwe Grote geschiedenisboek, maar ook met verrassende, oude objecten en een boeiend verhaal.

Begin november 2005 verschijnt Het grote geschiedenisboek, dat ik samen met Peter Smit, Annejoke Smids, Joyce Pool en Wim Daniels heb gemaakt.
In tien hoofdstukken, voorzien van prachtige kleurenplaten van Teun Berserik, zie je de hele geschiedenis tot leven komen, van de eerste bewoners van Nederland tot vandaag.
Ik schreef de hoofdstukken over Monniken en ridders en de Wereldoorlogen.

In het weekend van 17 en 18 september 2005 komen de Schrijvers van de Ronde Tafel weer bijeen in het Archeon om te vertellen over hun werk. Je kunt er luisteren naar hun voordrachten, boeken kopen, handtekeningen scoren en praten met schrijvers van historische jeugdboeken.

Op vrijdag 25 februari 2005 presenteer ik de voorleeswedstrijd van de gemeente Boxmeer. De voorleeskampioenen van acht basisscholen maken er een spannende wedstrijd van. De zang en dans van hun klasgenoten tijdens de pauzes zorgen dat het feest compleet is.

Zondag 31 oktober 2004 komen Ton van Reen, Henk van Kerkwijk en ik naar het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek om voor te lezen uit oude en nieuwe boeken over de Tweede Wereldoorlo

Op 22 september 2004 wordt Zieke Ieke gepresenteerd. Het eerste exemplaar van dit boek (een vervolg op Feest op de Vuurpijl) wordt tijdens de kinderactiviteitenmiddag van het universiteitsziekenhuis Sint-Radboud in Nijmegen uitgereikt. De weken daarna krijgen alle patiëntjes van het Radboud-ziekenhuis het boek aangeboden. Het is een cadeautje, omdat het ziekenhuis nu 50 jaar een speciale kinderafdeling heeft.
Tijdens de kinderboekenweek geef ik lezingen over Zieke Ieke in Boekhandel Van Dinter in Boxmeer en de bibliotheken van Gennep, Grave, Mill en Cuijk.

8 en 19 september 2004 komen de Schrijvers van de Ronde Tafel voor de tweede keer bijeen in het Archeon om voor te lezen uit hun historische jeugdboeken.
Daar wordt het boek Grote Nederlanders voor de jeugd (van 9-99 jaar) gepresenteerd. In dit boek (wat is samengesteld door Martine Letterie en Arend van Dam) vertellen de Schrijvers van de Ronde Tafel over dertig Nederlanders die in het verleden grootse dingen gedaan hebben.
Ik vertel daarin over de bisschop Servaas (die als eerste het christelijk geloof naar Nederland bracht) en de 13de eeuwse schrijver Jacob van Maerlant (misschien wel de meest veelzijdige schrijver die Nederland ooit gekend heeft).

In april 2004 wordt het jaarlijkse Nationale Museumweekend georganiseerd, met als thema 'de kunst van het vertellen'. Daar zijn de Schrijvers van de Ronde Tafel natuurlijk ook weer bij. In het Nationaal Oorlogs- en Verzetsmuseum in Overloon bespreken op zondag 18 april zeven schrijvers hun boeken over de Tweede Wereldoorlog. In mijn vrije tijd schrijf ik af en toe ook gedichten. Op zaterdagavond 31 januari 2004 draag ik een selectie uit mijn gedichten voor tijdens de poëzieavond van Meralit in theater De Weijer in Boxmeer.

20 en 21 september 2003 is er in het Archeon in Alphen aan de Rijn een feestweekend rond het historische kinderboek. De prijs voor het beste geschiedenisboek voor de jeugd van het afgelopen jaar wordt uitgereikt en de Schrijvers van de Ronde Tafel zijn het hele weekend aanwezig om voor te lezen, te vertellen en hun boeken te signeren. Daar kun je mij natuurlijk ook ontmoeten.

10 november 2002: in theater Maldensteijn in Malden wordt mijn eerste toneelstuk opgevoerd. Het heet Feest op de Vuurvogel en is gebaseerd op het boek Feest op de Vuurpijl. De twee voorstellingen zijn helemaal volgeboekt. Op 5 april 2003 volgen twee opvoeringen (onder de titel Feest op de Canadas) in theater De Weijer in Boxmeer.

6 oktober 1999: mijn eerste kinderboek verschijnt: Mannen van staal, over het leven van de ridders in de Middeleeuwen.

2 september 1959: in een klein huisje in het Limburgse Eygelshoven krijgt de familie Sonnemans er een zoontje en broertje bij: Gerard. Ik ben de jongste van vijf kinderen.