Handboek voor bijenfans

Met tekeningen van Jasper de Ruiter

Word ook bijenfan!
De bij is misschien (nog) niet zo populair als een held op voetbalschoenen of een zangeres met een gouden stem. Maar als je haar beter leert kennen, ontdek je dat de bij een absolute kampioen is. Belangrijker dan welk menselijk idool ook. Niets of niemand brengt zo veel leven, kleur en smaak in de wereld als deze kleine krachtpatser.
En dan hebben we het echt niet alleen over die pot met heerlijke honing. Door haar bijzondere samenwerking met de bloemen vormt de bij een onmisbare schakel in al wat leeft. Dit boek neemt je mee in de fascinerende wereld van de bij. Lees het en word ook bijenfan! 

Het Handboek voor bijenfans laat de grote verscheidenheid aan solitaire en sociale bijensoorten zien. Ruim aandacht krijgt de boeiende jaarcyclus van de honingbijen. De vliegkunsten van bijen, hun zintuigen en talloze andere details komen aan bod. Uiteraard ontbreken de verleidingstechnieken van de bloemen en hoe de bijen daarop reageren niet.
Tot slot gaat het boek in op de relatie tussen mens en bij; van imkers en bestuiving in de landbouw tot de aantasting van de wereld door menselijk handelen die de bijen ernstig in gevaar brengt. 

 

Team bijenfans

Een boek maak je nooit alleen. Dat gold voor het Handboek voor bijenfans meer dan ooit.
Gerard verzamelde een heel team om zich heen om tot een betoverend mooi resultaat te komen.
Tal van bijenkenners hielpen mee om hem te voorzien van informatie. Natuurillustrator Jasper de Ruiter maakte niet alleen fantastische tekeningen voor het boek, maar was ook inhoudelijk en in het leggen van contacten in de wereld van natuurliefhebbers van onschatbare waarde. En de vormgeefsters Lisa Strijbosch en Joëlle Terlouw pasten de teksten en gedetailleerde illustraties op een aantrekkelijke wijze in elkaar. De aquarel achtergronden in het boek zijn van hun hand.

Meer weten over bijen?

Het team bijenfans heeft de website www.bijenfans.nl gemaakt, waarop je nog veel meer informatie over bijen vindt.
En we maken ook af en toe filmpjes die je helpen bijen in het wild te herkennen.
Ze staan op het youtube-kanaal van 'team bijenfans', bijvoorbeeld het filmpje dat het verschil tussen zes algemene hommelsoorten uitlegt.

Imker Gerard

Als onderdeel van zijn onderzoek volgde Gerard Sonnemans een imkercursus. Zijn tuintje zou wel te klein zijn voor een eigen bijenvolk, dacht hij.
Maar na het behalen van zijn diploma stond er toch 'opeens' een volle bijenkast in zijn tuin.
Als hij in zijn woonkamer zit te schrijven, kijkt hij geregeld even op om naar zijn bijtjes te kijken. Wat een inspirerende rijkdom!

Het boek is nog steeds te koop

Vraag ernaar aan je boekhandelaar.

Wil je graag een gesigneerd exemplaar? Bestel het dan in de webwinkel van Coöperatieve Uitgeverij Menuet.

Of ga naar de bibliotheek om het te zoeken.

Lees ook het
Handboek voor vlinderfans

Enthousiast geworden door het maken van het Handboek voor bijenfans besloten we een vergelijkbaar boek over vlinders te maken.
Kijk maar eens hier.