Jeugdliteratuur in de basisvorming

Ruim twintig verhalen over de Tweede Wereldoorlog bevat deze bundel onder redactie van Gerard Sonnemans. Veel bekende jeugdboekenschrijvers hebben speciaal voor deze uitgave een bijdrage geschreven, waaronder Arend van Dam, Corrie Hafkamp, Ton van Reen, Theo Engelen, Henk van Kerkwijk, Frank Herzen, Karel Eykman, Tineke Hendriks en Simone Schell.

Het boek is zo opgezet dat alle aspecten van de oorlog naar voren komen, zowel thematisch en chronologisch als ruimtelijk. De eerste verhalen gaan over het uitbreken van de oorlog: De slag om de Grebbeberg, het bombardement op Rotterdam en het vluchten naar Engeland in bootjes. Dan volgen verhalen over de jodenvervolging, collaboratie en verzet, pilotenhulp, arbeidsinzet, rassenzuivering, razzia's en onderduiken. De bundeling eindigt met vertellingen over de hongerwinter, de bevrijding en het afrekenen met Nederlanders die 'fout' waren geweest. Ook de gebeurtenissen in de 'buitengewesten' hebben een plaats gekregen, over de strijd in Nederlands-Indië, in Suriname en de Antillen en over de jappenkampen.

Elk verhaal wordt gevolgd door een informatieve tekst over het thema van de bijdrage en achter in het boek staat niet alleen een informatieve namen- en woordenlijst, maar ook een gedetailleerde tijdbalk.

Deze uitgave combineert fictie en non-fictie op een mooie en functionele manier. De belevenissen in verhaalvorm worden door de informatieve tekst erna in een ruimer en samenhangend kader geplaatst. Zo ontstaat een bijzonder helder en behoorlijk compleet beeld van de ingrijpende jaren 1940-1945. Een mooie formule, die uitstekend uitpakt omdat de meeste verhalen van goede kwaliteit zijn. Mij bevielen vooral de bijdragen van Sera Anstadt (over de jodenvervolging), Theo Engelen (over collaboratie), Valentine Kalwij (over pilotenhulp), Peter Vervloed (over onderduiken) en Paula Gomes (over de jappenkampen).

Dit boek is geschikt voor grote groepen leerlingen in de basisvorming en zal hen zeer aanspreken omdat ze graag lezen over de oorlog en over 'waar gebeurde' belevenissen.

Ruud Kraaijeveld