Opzet van het boek

De meidagen van 1940 en 1945, Nederlands-Indië en Suriname, de vervolging van joden en Sinti, verzet en collaboratie, onderduik en evacuatie, arbeidsinzet en hongerwinter, al deze onderwerpen komen aan de orde in oorlog40-45.nl. Bovendien worden die thema's in het boek op verschillende manieren belicht: in verhalen en met historische informatie.

De verhalen laten zien hoe de jeugd van toen deze zwarte periode beleefd heeft.

Achter ieder verhaal volgt een korte schets van het thema dat in dat verhaal centraal staat. Als je al deze informatieve stukjes achter elkaar door leest, krijg je een goed beeld van wat zich tijdens de oorlog allemaal afspeelt.

Het boek sluit af met een verklarende namen- en woordenlijst en een tijdbalk.
In de namen- en woordenlijst vind je de moeilijke en veelgebruikte woorden uit de Tweede Wereldoorlog en alle namen van belangrijke personen en organisaties die in het boek genoemd worden.
De tijdbalk loopt van 1933 tot eind jaren veertig, en bestaat uit vier kolommen: de eerste geeft het jaar aan, de tweede de plaats in de tijd waar in de verhalen uit het boek zich afspelen, de derde laat de belangrijkste gebeurtenissen in Nederland en de Nederlandse koloniën zien, en de vierde de gebeurtenissen in de wereld. Zo staan de gebeurtenissen in de verhalen, in Nederland en in de wereld overzichtelijk naast elkaar.