Blikken op Brabant

De canon van Nederland in Noord-Brabants perspectief

Blikken op Brabant is een aanvulling op het nationale verhaal zoals dat in de Canon van Nederland verteld wordt. De vensters uit die canon zijn daarbij het uitgangspunt.
Het landelijke venster over de hunebedden vermeldt bijvoorbeeld helemaal niets over de vele grafheuvels in Brabant, waaronder de grootste van Nederland.
De middeleeuwse adel wordt in de Canon van Nederland vertegenwoordigd door Floris V, maar het belang van hem en zijn graafschap Holland valt in het niet bij dat van de Brabantse hertogen, die in diezelfde hun gewest tot het ‘Hart van de Nederlanden’ maakten.
De Eerste Wereldoorlog had in de zuidelijke provincies een veel directere impact, met zijn miljoen gevluchte Belgen en ingrijpende gevolgen van de ‘Dodendraad’.
Ook de geschiedenis van de bevrijding tijdens de Tweede Wereldoorlog is een goed voorbeeld van hoe een blik uit het Brabantse venster toch echt iets anders laat zien dan in de Canon van Nederland het geval is.

Blikken op Brabant is een uitgave van Erfgoed Brabant. Gerard Sonnemans schreef dit boek samen met Jurgen Pigmans en Theo Cuijpers, die bij deze organisatie werkten.

De Canon van Nederland is in 2020 vernieuwd. Tien vensters zijn vervangen. Daarmee is tegemoet gekomen aan de kritiek dat de oorspronkelijke Canon een erg zwaar Hollands perspectief bood.
Het heeft er zelfs veel van weg dat de commissie die voor de aanpassing verantwoordelijk was Blikken op Brabant goed gelezen heeft!

Voor leerkrachten en liefhebbers

De geschiedenislessen op school gaan tegenwoordig over de Canon van Nederland, maar leraren moeten daarbij ook iets vertellen over de geschiedenis van de eigen streek. Omdat de Brabantse geschiedenis nogal afwijkt van de Nederlandse, bedacht ik samen met Erfgoed Brabant dat er een boek moest komen dat de Brabantse leerkrachten helpt om de algemene en de Brabantse geschiedenis in elkaar te passen.
Alle Brabantse scholen ontvingen een exemplaar; zowel de basisscholen als de scholen in het Voortgezet Onderwijs.

Het resultaat Blikken op Brabant is een prachtig boek geworden, met verrassende informatie en rijk aan beeldmateriaal. Een must - niet alleen voor alle leerkrachten - maar voor iedereen die in de Brabantse (én Nederlandse) geschiedenis geïnteresseerd is!

Blikken op Brabant digitaal en op tv

Blikken op Brabant heeft een prominente plaats gekregen tussen de regiocanons van: de website van de nationale Canon.

Daarnaast vormde het boek de basis voor de tien-delige tv-serie De Canon van Lammers, gepresenteerd door de bekende Brabantse acteur Frank Lammers.

Wil jij het boek ook lezen?

Blikken op Brabant is nog steeds te koop. Met een beetje geluk vind je het in een Brabantse boekhandel, maar als je zeker wil zijn kun je beter naar de webwinkel van Erfgoed Brabant.

Als je graag een gesigneerd exemplaar wil, stuur dan een bericht naar Gerard.