Groene stoom

Avonturen langs het Duitse lijntje

Het Duitse lijntje was een spoorweg die lang geleden mensen en goederen van Nederland naar Duitsland en weer terug bracht. Tegenwoordig verplaatsen planten en dieren zich over de oude spoorlijn van het ene natuurgebied naar het andere. De stoom van de laatste trein is allang met de wind weggewaaid; de natuur stoomt nu op over het Duitse lijntje: groene stoom! 

De verhalen in dit boek koppelen het verleden, het heden en de toekomst aan elkaar. Ze brengen je terug naar de tijd dat de spoorlijn werd aangelegd, ze laten zien hoe de trein mensen met elkaar verbond (zowel gewone mensen als keizers, koningen en tsaren), maar ook hoe rampen, oorlog en een roofoverval de mensen op en rond het spoor in gevaar brachten. En tot slot kun je lezen hoe mens en natuur het Duitse lijntje tegenwoordig gebruiken. 

In de informatieve teksten vind je allerlei wetenswaardigheden over stoomtreinen, de oude spoorlijn en zijn nieuwe bestemming. 

Beleef het Duitse lijntje

Gerard maakte samen met Stichting Mosaïque het lespakket Beleef het Duitse lijntje. In drie lessen leert de klas van alles over de geschiedenis van deze oude spoorlijn én de huidige functie als snelweg voor de natuur. Hoogtepunt van het lespakket is een excursie met Gerard over een deel van het Duitse lijntje.
Het pakket is vooral geschikt voor scholen in de buurt van het Duitse lijntje (met name Gennep, Oeffelt, Haps en Mill), maar ook leuk voor als je wat verder weg woont.

In een nieuw jasje

Groene stoom verscheen voor het eerst in 2009. Toen de boeken op waren, bleven mensen vragen of er een nieuwe druk kwam.
In 2017 was het zover. En niet zomaar een nieuwe druk, maar in een compleet nieuw jasje: een prachtig ander omslag, de teksten zijn opgepoetst en er staan meer foto’s in. Het enige deel dat verouderd is geraakt (over Halloween op de spoordijk bij Veghel) is vervangen door een gloednieuw verhaal over de moord op de Veghelse stationschef in 1904. Waargebeurd, zoals de meeste verhalen in Groene stoom.

Het boek is nog steeds te koop

Vraag ernaar aan je boekhandelaar. 

Wil je graag een gesigneerd exemplaar? Bestel het dan in de webwinkel van Coöperatieve Uitgeverij Menuet

Gerard heeft ook nog een paar exemplaren van de eerste druk liggen. Als je dat liever hebt, stuur hem dan een bericht.

Of ga naar de bibliotheek om het te zoeken.