Koning Ferdinand

De Metworstrennen van 1778

Ferdinand Mijnbergen droomt ervan Koning van de Metworst te worden. Maar de Boxmeerse jonggezellen zien dat helemaal niet zitten. Ferdinand is in hun ogen niet meer dan een snotneus. Bovendien vinden ze hem geen echte Boxmerenaar, want zijn opa kwam uit een verre streek hierheen. En tot overmaat van ramp werkt Ferdinands vader voor de hoge heren, die de Boxmeerse bevolking het leven zuur maken. 

Er wordt alles aan gedaan om Ferdinand de voet dwars te zetten. Vooral Johan en Grad de Greef hebben nog een appeltje te schillen met de familie Mijnbergen. Maar Ferdinand is een doorzetter. 

Dit spannende verhaal vertelt over een paardenrace, buitengesloten worden, een groot doorzettingsvermogen en de jongste winnaar van de Metworst ooit.

Leerstof voor aanstaande koningen

Dit verhaal is geschreven ter gelegenheid van het 275-jarig jubileum van Vereniging ‘De Metworst’ in 2015. De komende jaren krijgen alle leerlingen uit groep 8 van de basisscholen in Boxmeer een exemplaar om bij hen het echte Metworstgevoel te kweken. Uit hun gelederen komen immers de Koningen van de toekomst voort.

De Metworst

De traditie van de Metworstrennen in Boxmeer (de woonplaats van Gerard Sonnemans) is al eeuwenoud. Het verhaal gaat dat ergens eind 15de eeuw de edelvrouw Aleida met haar koets in de problemen raakte. Zeven Boxmeerse jongemannen wisten haar te redden. Ze moet echt in doodsangst hebben gezeten, want als dank verplichtte zij de boer die een van haar boerderijen in Vortum pachtte om jaarlijks een zeven el lange metworst, een halve varkenskop, twee broden en een halve ton bier aan de Boxmeerse jonggezellen te schenken.
Sindsdien strijden Boxmeerse jongemannen elk jaar op carnavalsmaandag om de hoogste eer die je in Boxmeer kunt halen.


Ferdinand Mijnbergen heeft echt bestaan, zoals blijkt uit de bovenstaande doopakte. Tot op de dag van vandaag is hij met 14 jaar en 2 maanden nog steeds de jongste winnaar van de Metworst. Ook in 1779 won hij de race.

Nergens te koop?

Dit verhaal is uitgebracht als een historisch cahier van 32 pagina's.
Het was niet bedoeld om in de boekhandels te verkopen.
Natuurlijk vind je het wel in de boekwinkel van Boxmeer.

Kom je daar nooit en wil je toch graag een (gesigneerd?) exemplaar?
Stuur dan een bericht naar Gerard.