Een Limburgse onderwijzer in het verzet

Het levensverhaal van Fons Mertens

Deze biografie is door Gerard Sonnemans opgetekend uit de mond van de onderwijzer Fons Mertens (1917-2003).

Met oog voor het detail wordt over het leven in het katholieke zuiden verteld, de nakende oorlog, de Duitse inval, en hoe Mertens al vroeg in de oorlog in het verzet tegen de bezetter actief werd. Eerst door het maken van het illegale blaadje de Oranjepost in Nunhem (een van de eerste Nederlandse verzetskrantjes), later bij de LO-afdeling (Landelijke Organisatie van hulp aan onderduikers) in Sevenum.
Uiteindelijk moest Mertens zelf ook onderduiken, en bracht hij de laatste spannende weken voor de bevrijding van zijn dorp door in verschillende schuilplaatsen.

Het verhaal van Fons Mertens is geen epos van een groot verzetsstrijder, maar het verslag van een van die vele mensen die niet weerloos toe wilden zien hoe hun medemensen slachtoffer werden van een weerzinwekkend systeem.

Verzetsverhalen

Een Limburgse onderwijzer in het verzet maakt deel uit van een reeks van vijf levensverhalen van verzetsmensen, ieder met een andere achtergrond; een communist, een Engelandvaarder, iemand uit het verzet in Nederlands Indië, een protestantse verzetsvrouw en de katholieke Fons Mertens, die door Gerard Sonnemans geïnterviewd werd.
De reeks is geschreven voor de oudere jeugd, in opdracht van het Verzetsmuseum in Amsterdam.

Een bijzondere opdracht

Het was in verschillende opzichten een mooie opdracht dit boek te mogen schrijven.
Fons Mertens was een markant man, die vol verhalen en weetjes zat en daar boeiend over kon vertellen. Zoals over het gepruts met de stencilmachine om de Oranjepost te vermenigvuldigen. Gerard kon de drukinkt bijna ruiken tijdens het gesprek.
Maar wat het voor Gerard nog meer bijzonder maakte, was het feit dat zijn eigen vader tijdens de oorlog bij een andere verzetsgroep in hetzelfde dorp betrokken was. De verhalen van Fons Mertens en zijn vader vulden elkaar geregeld heel mooi aan.

Na ruim 20 jaar nog steeds verkrijgbaar

Dit is Gerard Sonnemans’ tweede jeugdboek, uit 1999. De eerste druk is een collector’s item geworden, maar het boek is nog steeds beschikbaar:

* Je kunt het kopen of lenen als e-boek.

* Of je kunt de bundel Verzetsverhalen kopen (ISBN 9789057303548). Daarmee heb je de hele reeks van vijf biografieën die het Verzetsmuseum in Amsterdam liet schrijven compleet.