Rugdekking

Rugdekking neemt je mee in het avontuurlijke leven van Pat en George. De twee jongemannen nemen in 1943 dienst bij de 82nd All American Airborne Division om aan hun uitzichtloze leven in de achterbuurten van New York te ontsnappen.
Een jaar later worden ze samen met duizenden kameraden boven Nederland gedropt om operatie Market Garden tot een succes te maken.
Pat en George landen bij Groesbeek. Hun doel is de brug bij Nijmegen intact te veroveren.

Het verhaal laat zien hoe de jonge kerels worstelen met de keiharde discipline van het leger, hoe ze hun angsten de baas proberen te blijven, hoe de liefde hun leven in het leger weer wat kleur geeft en hoe ze bereid zijn elkaar in doodsgevaar rugdekking te geven.

Een aangrijpend boek over het menselijke gezicht van de helden die Nederland van de Duitse onderdrukking bevrijdden.

Met tekeningen van Danker Jan Oreel

Hoewel Rugdekking voor de oudere jeugd geschreven is, staan er toch zwart-wittekeningen in. Danker Jan heeft veel research gedaan om ze er zo authentiek mogelijk uit te laten zien.

Market Garden

De bevrijding van Nederland werd ingezet met operatie Market Garden op zondag 17 september 1944, toen de geallieerden in een strook van Eindhoven tot Arnhem duizenden parachutisten dropten om een snelle doorbraak naar het hart van Duitsland te forceren.

Market Garden mislukte, omdat de geallieerden de brug bij Arnhem niet wisten te veroveren. Maar de bevrijding van Zuid-Nederland was definitief begonnen.

Over Rugdekking

Gerard Sonnemans heeft al verschillende boeken geschreven over ‘vroeger’. Meestal spelen kinderen daarin de hoofdrol. Pat en George zijn ouder: ongeveer negentien. ‘Dat is toch niet zo heel oud?’ zeg je misschien. Daar heb je gelijk in, maar in zulke extreme omstandigheden als een oorlog, word je snel volwassen. Dat toont Rugdekking wel aan!
(recensie leesfeest.nl)

Dit is een collector's item

Rugdekking verscheen in 2011. Vlak daarna ging de uitgeverij failliet.

Je zult het niet meer vinden in een boekwinkel en het ligt nog maar in een paar bibliotheken.

Wil je het toch absoluut lezen, stuur dan een bericht naar Gerard. Hij heeft op zijn zolder nog een paar exemplaren liggen.
En als je wil, zet hij er ook nog een handtekening voor je in.