Sterrenkind

‘Ik zou ook wel zo’n lieve juf als Clara willen hebben,’ zegt Maria.
‘Weet je wat ze vandaag tegen ons zei?’ vraagt Selly.
‘Nee?’
‘Ze noemde ons sterrenkinderen.’
Maria kijkt naar de gele ster op Selly’s jurk. ‘Daarom?’ Ze herinnert zich nog goed hoe boos Selly was toen ze dat ding voor het eerst op moest.
‘Jazeker. En weet je waarom? Volgens juf Clara denken de Duitsers dat ze ons met die ster als slechte mensen kunnen bestempelen. Een gemene pesterij. Maar wij weten wel beter. Wij zijn niet slecht…’

Als er iemand een sterrenkind is, dan Selly Andriesse wel: altijd vrolijk, vol met leven, een echte vriendin. Selly is niet stuk te krijgen.
Toch? 

Selly was een van de zes miljoen Joden die door de nazi’s vermoord zijn. De lezer volgt het verhaal ‘Sterrenkind’ met de blik van haar vriendin Maria. Hoe het Selly verging na het afscheid op het perron, wordt in het nawoord verteld.

Met tekeningen van Karline Linsen

Het is gelukt om voor de kinderboekenserie over de Gennepse geschiedenis (elk jaar een nieuw boek) de Gennepse illustratrice Karline Linsen te strikken. De afspraak is dat zij alle boeken van een mooi omslag en zwart-wit tekeningen binnenin gaat voorzien.

Het eerste deel in de Gennepse reeks is Ridder of monnik?, wat gaat over het neefje van de heilige Norbertus van Gennep.

Sta wat langer stil bij het lot van de sterrenkinderen

Het boek behandelt een heftig onderwerp, dat vraagt om verdieping. Thuis met je ouders of samen in je klas.
Op de website visitgennep.nl/kinderboeken vind je drie powerpoints met vragen die betrekking hebben op het verleden én het heden.
In één daarvan zijn bewegende beelden van Selly te zien op de dag dat ze afscheid nam van de plaats waar ze geboren is. Twee maanden later werd ze vergast in Sobibor.

Op diezelfde website vind je meer informatie over de hele reeks kinderboeken die Gerard Sonnemans voor de gemeente Gennep schrijft.

Het boek is nog steeds te koop

Vraag ernaar aan je boekhandelaar. 

Wil je graag een gesigneerd exemplaar? Bestel het dan in de webwinkel van Coöperatieve Uitgeverij Menuet

Of ga naar de bibliotheek om het te zoeken.