Nieuw: Handboek voor vlinderfans

Vijf jaar lang hebben we gewerkt aan de opvolger van het Handboek voor bijenfans. Die inspanning is geresulteerd in een wondermooi boek over vlinders: het Handboek voor vlinderfans.
Het vertelt natuurlijk uitgebreid hoe een vlinder-ei stap voor stap in een vlinder verandert, maar ook over talrijke andere weetjes. Hoe je het hele jaar door eitjes, rupsen, poppen en volwassen vlinders kunt vinden. Waarom het bruin zandoogje (en veel andere vlinders) nep-ogen op zijn vleugels heeft. Hoe een nachtpauwoog-mannetje zonder neus toch op vier kilometer afstand kan ruiken waar een vrouwtje op hem wacht. Waarom de sint-jansvlinder overdag vliegt, terwijl het een nachtvlinder is. Dat een trekvlinder in de herfst vliegt naar de plek in Afrika waar zijn overgrootouders geboren zijn. Hoe het gentiaanblauwtje alleen kan overleven dankzij de klokjesgentiaan én een behulpzame kolonie mieren. Waarom brandnetels zo belangrijk zijn. En wanneer een doodshoofdvlinder piept als een badeendje.

Het is een heerlijk boek om van kaft tot kaft te lezen, of om eindeloos in te verdwalen; geschikt voor jong en oud.
Lees het en word een nóg grotere vlinderfan dan je al was!

Een Duitse versie van Ridder of monnik?

Leerlingen van de Willi Fährmann Gesamtschule in Xanten vertaalden Ridder of monnik? in het Duits.
het verhaal gaat over de heilige Norbertus (ca. 1080-1134), geboren in Gennep en opgeleid in Xanten, de stad waar de vertaler op school zitten. Of eigenlijk meer over het neefje van deze oprichter van de Premonstratenzers en aartsbisschop van Maagdenburg.
De vertaling verscheen in augustus 2023 onder de titel Ritter oder Mönch? in hetzelfde formaat als het origineel (maar wel 8 pagina's dikker, omdat het Duits nu eenmaal meer ruimte nodig heeft), in een oplage van 2000 exemplaren. Het wordt in het schoolprogramma van de Willi Fährmann Gesamtschile en veel andere Xantense scholen opgenomen.

We gaan niet in een nieuw jasje

15 jaar na verschijnen van We gaan niet vond Uitgeverij Delubas het tijd om dit vrolijke verhaal een beetje op te poetsen. Het is wat ingekort, maar gelukkig bleven de prachtige tekeningen van Elly Hees gespaard.
Dit is inmiddels al de vierde druk van het boek.

Presentatie De onvoltooide reis

Op 5 oktober 2021 werd De onvoltooide reis officieel aan de wereld gepresenteerd. De Molukse kerk van Gennep zat vol met jong en oud. 

Uit de toespraken van burgemeester Teunissen, hoofdrolspeler Nino 'Buang' Latuny en schrijfster Julia Tomasila bleek dat het boek niet alleen omarmd wordt door de gemeente Gennep, maar zeker ook door de Molukse gemeenschap.
Met het voorleestalent van Fede en Molukse liedjes door een gemengd koortje werd het een feestelijke avond.

En na afloop was het nog lang gezellig.

Nieuw: Een eindeloos eilandenrijk

Zes van de acht hoofdstukken van dit prachtige boek over Indonesië zijn van mijn hand.
Het is het eerste deel voor groep 8 uit de leesmethode Atlantis, gemaakt door de educatieve uitgeverij Delubas. De methode combineert technisch en begrijpend lezen en stelt het bevorderen van leesplezier voor de leerlingen bovenaan.

Het schrijven was een bijzonder proces voor me. Ik heb enorm veel geleerd over de geschiedenis van Indonesië (en de lang niet altijd fraaie rol die Nederland in die geschiedenis gespeeld heeft), over de archipel van vele duizenden eilanden, de ring van vuur, de Wallace-lijn, de Indonesische regenwouden, mangroves en koraalriffen, de tijgers, neushoorns, komodavaranen en paradijsvogels, de schitterende cultuur en het leven van de rijke en de arme Indonesiërs.
De andere twee hoofdstukken zijn geschreven door mijn collega Peter Vervloed.

Nieuw: Sterrenkind

Op 7 oktober 2020 verscheen Sterrenkind, een bijzonder boek over de laatste levensjaren van het joodse meisje Selly Andriesse. We hadden het verschijnen graag met een groot feest gevierd, maar Corona gooide roet in het eten.
Nu bleef het bij een kort persmoment, waarbij de Gennepse wethouder Rob Janssen het eerste exemplaar overhandigd kreeg.
Een logische keus, omdat dit boek geschreven is op verzoek van de gemeente Gennep.
Op de foto staat ook Karline Linsen, de Gennepse illustratrice van het boek.

Nieuwe website

In het najaar van 2020 vond ik eindelijk tijd om een nieuwe website te bouwen. Je hebt het resultaat voor je.
De oude stamde nog uit de donkere middeleeuwen van het internet.
Deze site moet weer een eeuwigheid mee kunnen.